DEURNE/SOFIA – Het lijkt wel een sprookje en het is haast te mooi om waar te zijn. Het is echter realiteit en geen fictie. Het Belgische nationale damesteam U18 heeft op het Wereldkampioenschap ijshockey Divisie 2, Groep B in de Bulgaarse hoofdstad Sofia onlangs zilver gewonnen. Zondermeer een knappe prestatie aangezien het de eerste maal is in de Belgische ijshockeygeschiedenis dat een damesteam naar een U18 WK werd uitgezonden. Het team kleurde tevens een beetje ‘Phantoms’ want Nora De Swert en Lisa Hendriks, allebei actief bij ons damesteam Phantoms Phatales, maakten deel uit van de selectie. Ook Tina Moons, speelster van ons DIV4-Team was in Sofia als Team Manager van de Nationale Selectie.

Nora De Swert & Lisa Hendriks Zilver WKU18 Dames Sofia 2023

Voor onze speelsters was het zonder meer een buitengewone ervaring. “Het was zeker de ervaring waard,” aldus Nora De Swert. “Als speelster van de 4de lijn heb ik evenwel minder ijstijd gehad, maar deel mogen uitmaken van deze selectie was toch wel heel fijn. Het heeft me doen beseffen dat ik moet blijven werken aan mijn skills en dan is alles mogelijk. Voor mijn een wijze les, grijp de kansen die je krijgt steeds met twee handen!”

Ook voor Lisa Hendriks was het top. “Het was een geweldige ervaring en blijvende herinnering,” vindt Lisa. “Na de overwinning tegen IJsland waren we echt gestart voor goud. Enkel tegen Kazachstan konden we juist niet winnen ofschoon we wel voor stonden na de tweede periode. We zijn als team tijdens dit WK echt naar elkaar toegegroeid. We kennen elkaar nu veel beter. Ook met de andere teams had ik goede contacten. Zilver is een echte prestatie met onze eerste deelname aan dit WK voor U18. Ik kijk al uit naar volgend jaar.”

Een overzichtsartikel van de WK-campagne vind je via deze link. Op de website van de federatie kan je tevens een verslag van elke wedstrijd lezen.