KAAPSTAD – Het Belgische nationale damesteam ijshockey heeft opnieuw Belgische sportgeschiedenis geschreven! Tijdens het recente IIHF Wereldkampioenschap Dames in Divisie 2B, dat plaatsvond in het Zuid-Afrikaanse Kaapstad van 20 t.e.m. 26 februari 2023 jl., pakten de Belgian Blades het goud door een ‘clean sweep’. Alle tegenstanders moesten eraan geloven. Zonder meer een opmerkelijke prestatie! Immers, na goud in 2022 en dus pas gepromoveerd uit Divisie 3A, startten de Belgische dames als underdog aan het toernooi in het ijsstadion aan de voet van de Tafelberg met als achtereenvolgende tegenstanders Kroatië, Australië, Nieuw-Zeeland en gastland Zuid-Afrika. Turkije zat tevens in de groep, maar diende af te haken na de grote aardbeving aldaar.

Phantoms-lid Lotte De Guchtenaere maakte deel uit van het team en was een van de kernspelers die een hele sterke prestatie neerzette! Als topscoorder van het toernooi knalde ze maar liefst 8 keer de puck in de netten van de tegenstanders. Vier doelpunten tegen Nieuw-Zeeland leverden haar de MVP-trofee van die match op. Aan het einde van het toernooi werd ze tevens uitgeroepen als beste forward van het toernooi. Wat een prestatie!

Samengevat

BEL vs. CRO
Eindscore: 10-1 (3-0; 3-1; 4-0)
Doelpunten: Lotte De Guchtenaere (4), Anke Steeno, Louise Paulissen (2), Chinouk Van Calster, Valentine Maka & Audrey De Terwangne
Team MVP Belgium: Renée De Wolf #13

BEL vs. AUS
Eindscore: 1-0 (0-0; 1-0; 0-0)
Doelpunten: Femke Bosmans (1)
Team MVP Belgium: Nina Van Orshaegen #1

NZL vs. BEL
Eindscore: 2-4 (2-1; 0-2; 0-1)
Doelpunten: Lotte De Guchtenaere (4)
Team MVP Belgium: Lotte De Guchtenaere # 6

RSA vs. BEL
Eindscore: 1-4 (0-1; 1-2; 0-1)
Doelpunten: Anke Steeno, Renée De Wolf, Chinouk Van Calster & Louise Paulissen
Team MVP Belgium: Chinouk Van Calster #18

AWARDS

Ranking: 1ste plaats – goud
Beste forward van het tornooi: Lotte De Guchtenaere #6
Beste goalie van het tornooi: Nina Van Orshaegen #1